De feestdagen. Heerlijk. We hebben het geluk dat we op kerstavond de voetjes onder tafel kunnen schuiven bij mijn ouders en op oudejaarsavond gaan we voor de succesformule die gourmetten heet.
Nu is de kerstvakantie ook de periode bij uitstek waarin mensen plots op bezoek komen. Tof. Absoluut. Maar ook een beetje stress als je geen zin hebt in de zoveelste portie ijsstronk en toch meer bij de koffie wilt serveren dan een paar net niet meer zo krokante pepernoten die nog overgebleven zijn van Sinterklaas.
Daarom vandaag een ongelofelijk simpel recept, klaar in minder dan 20 minuten, met ingrediënten die je standaard in huis hebt (of zou moeten hebben). En het belangrijkste van al: de kinderen vinden het super lekker. Appeltjes met fudge in de oven.
Ingrediënten voor 4 porties:
* 2 appels, liefst een zachtere soort
* Kaneel
* Fudge. Wij zijn echt verzot op die van Johnny Doodle, voor de smaak maar heel zeker ook door de fantastische verpakking. Nee, wij worden niet gesponsord, was het maar zo ;-).
Bereidingswijze:
* Verwarm de oven voor op 200 graden.
* Snij de appels in kleine hapklare stukjes.
* Neem vier individuele ovenschaaltjes en vet die in met een beetje boter of olie.
* Schik in ieder schaaltje een halve appel.
* Bestrooi naar smaak met kaneelpoeder.
* Zet de schaaltjes voor 10 tot 15 minuten in de oven. De tijd is afhankelijk van de grootte van de appelpartjes. Het gaat er om dat de appeltjes smeuïg zijn.
* Leg op ieder schaaltje 2 blokken fudge en laat alles nog 5 minuten in de oven staan, tot de fudge gesmolten is.
Tips:
* Je moet het dessert meteen opeten. Als het afkoelt, stijft de fudge op en wordt het een harde kleverige boel.
* Schep de appels voor de kinderen over in een ander schaaltje. Die vuurvaste exemplaren blijven immers super warm.
* Je kunt naast kaneel ook een beetje sinaasappelsap over de appels sprenkelen, zo drogen ze zeker niet uit.
* Wij probeerden het met vanille- en chocoladefudge. De vanillefudge is absoluut de lekkerste keuze. Hoewel ik echt heel erg van chocolade hou, overheerst de smaak te veel en proef je de appels niet meer.
Hebben jullie kindvriendelijke snel-klaar recepten voor een net iets feestelijker dessert?