Een trampoline, dat is zo wat de beste investering die je kunt doen in een tuin waar ook kinderen spelen. Voilà, daarmee is eigenlijk alles al gezegd.
Trampoline
Een trampoline, dat is genieten van begin tot eind. Wij kochten er een rond de eerste verjaardag van onze jongste kinderen. Onze zoon, die leerde er op stappen. Hij merkte al heel snel dat hij niet pijnlijk viel en durfde zo te blijven proberen.
Onze dochters dan weer, die doen niet liever dan koprollen, handenstanden en andere acrobatische truukjes oefenen.
En onze oudste zoon? Die gebruikt de trampoline als strijdtoneel voor ontelbaar veel ‘vechtpartijen’ met vriendjes (en papa). Ze stoeien er op los en wanen zich echte ninja’s, zonder dat ze zich kunnen bezeren.
Op hele hete dagen kun je een sproeier onder de trampoline zetten. Zwembroekjes en bikini’s aan en plots heb je een watertrampoline.
Op diezelfde warme dagen wordt de ruimte onder de trampoline hier ook wel eens gebruikt om onder te schuilen voor de warmte. De hele poppenverzameling wordt mee naar buiten verhuisd en een schooltje/ziekenhuis/crèche ontstaat onder de trampoline. Zijn de meisjes te laat, dan palmen de jongens die ruimte in om een kamp te bouwen. Ja, onze kinderen zijn nogal rollenpatroonbevestigend soms.
En oh ja, je kunt er natuurlijk ook nog gewoon op springen. 😉
Alleen in de zomer?
Ik hoor het jullie denken, een artikel over trampolines in de herfst, wat voor slechte timing is dat? Awel nee, het is bewust. Een trampoline kun je namelijk het hele jaar door gebruiken. Op de wat frissere dagen springen onze kinderen gewoon met hun (sport)schoenen aan op de trampoline. Niets leuker dan na een lange dag op school even de spieren losgooien en een kwartiertje spelen en ravotten op de trampoline. Of wat dacht je van wanneer er sneeuw ligt? Glijden en sneeuwballen gooien op de zachte ondergrond van de trampoline. Plezier gegarandeerd!
Hoe kiezen?
Je hebt verschillende types en formaten. Wij kregen de raad om per kind ongeveer een vierkante meter springruimte te voorzien en dat lijkt wel goed te kloppen.
Daarnaast moet je kiezen voor een trampoline die wat hoger of een ingebouwde trampoline.
Een ingebouwde trampoline vonden wij er esthetischer mooier uitzien in de tuin. Bovendien konden onze kinderen er steeds makkelijk zelf op en af klauteren. Een net deden wij er nooit omheen. In het ergste geval vielen ze van de trampoline op het gras (een hoogteverschil van een kleine 20 centimeter).
Kies je voor een trampoline die niet ingebouwd is, dan is een net wel een must. Voordelen aan deze trampoline zijn dat ze ook onder de trampoline kunnen spelen en dat je er vaak hoger op kunt springen doordat de lucht onder de trampoline weg kan. Onze kinderen klimmen ondertussen zonder trapje op de trampoline, maar toen ze jonger waren, hadden ze wel hulp nodig (vooral bij het van het trapje af klimmen). Dat was voor ons persoonlijk een groot nadeel.
Prijs?
Ook in trampolines heb je verschillende prijzen en kwaliteiten. Wij hebben ervaring met Berg voor wat betreft de ingebouwde trampolines. Niet goedkoop maar absolute topkwaliteit. De trampoline staat ondertussen al bijna 4 jaar in de tuin en ziet er nog als nieuw uit, ondanks dat we die nooit afdekken.
Ben je op zoek naar een iets budgetvriendelijker model, dan kunnen we de trampolines van Decathlon aanraden. De afwerking is goed, het springcomfort is ook erg goed en de verhouding prijs-kwaliteit is dik in orde. De trampoline voldoet uiteraard ook aan alle veiligheidseisen.
In onze omgeving worden er steeds vaker familiegeschenken gegeven. Bij een verjaardag krijgt niet ieder kind individueel een kadootje, maar leggen familie en vrienden bijeen om meteen voor alle kinderen van hetzelfde gezin een groter geschenk te kopen. Een trampoline is een mega toffe suggestie bij zo’n gelegenheid. Bovendien, als je alle ooms en tantes even laat meehelpen, dan zit dat ding ook zo in elkaar!
Hebben jullie een trampoline in de tuin? Naar welk type gaat jullie voorkeur uit? Wat is voor jullie nog onmisbaar in een kidsproof-tuin?
Geen trampoline hier. Ooit een artikel gelezen in humo waarin spoedartsen de gevaren van een trampoline bespraken en dat maakte indruk … want ik had toen nog niet eens kinderen 🙂
“Ik heb al enorm veel trampolinefracturen de revue zien passeren: gebroken armen en ribben, gebroken dijbenen en zelfs een gebroken nek. Ouders denken dat er met zo’n beschermnetje niets meer kan gebeuren, maar dat klopt niet. Verkeerd landen kan al genoeg zijn om een enkel te ontwrichten of een been te breken.” – Ferdinando Mirarchi, spoedarts aan de Pittsburgh Universiteit
Ik snap helemaal wat je bedoelt, maar wij stelden ons de vraag of een glijbaan, klimrek,… zo veel minder gevaarlijk zijn dan? Ook daar kunnen ze lelijk van vallen, met alle gevolgen van dien. Ondertussen staat onze trampoline er al bijna 5 jaar en we hebben tot nu toe nog geen enkel accidentje gehad 🙂